Type to search

Waarom herbruikbare rietjes de horeca in Hoorn moeten bestormen

Redactie
Share

Dit artikel in geschreven in samenwerking met StrawLife.

Menig horeca etablissement in Hoorn schotelt ze voor: plastic rietjes. Echter is het gebruik van wegwerpplastic met ingang van 2021 verboden volgens de Europese wetgeving. Waar we onze cocktails dat doorheen moeten zuigen? Herbruikbare rietjes!

Historisch zuigen
De geschiedenis van het rietje

Eerst een stukje geschiedenis. We nemen het rietje voor lief. Dit kleine voorwerp maakt van ieder drankje een feestje en kan bovendien handig zijn in veel gevallen. Het eerste rietje waar wij van af weten dateert uit 3000 voor Christus. De Sumerianen, de oudste stam die in Mesopotamië gevonden is, ontwikkelde het rietje om bier door te drinken. Het voornaamste doel was waarschijnlijk om daarmee de vaste substanties die ontstaan bij het fermentatieproces (ofwel harde stukjes) te vermijden. Deze komen namelijk op de bodem van het glas terecht en kunnen door met een rietje te drinken worden vermeden.

Afbeeldingsresultaat voor ancient straw

Ook de Egyptenaren waren er vroeg bij

Ook de Argentijnen maakten gretig gebruik van rietjes maar voegden hier nog wat aan toe. In het rietje bevond zich namelijk ook een zeef. Het voorwerp had de naam Bombilla en werd speciaal ontwikkeld om de traditionele drank Mate te nuttigen. Mate, ook wel Paraguay thee genoemd, is een aftreksel van blaadjes en knoppen van de mate plant. De Bombilla filtert als het ware de fijngemalen blaadjes uit de drank wanneer deze genuttigd wordt.

Het alleroudste bestaande rietje lijkt haast meer een modeaccessoire dan een functioneel voorwerp. Dit 3000 jaar oude buisje is gemaakt van goud en ingelegd met kostbare lapis lazuli stenen. Een stuk geraffineerder dan zo’n plastic geval dus!

Na de tweede wereldoorlog werd het rietje ongekend populair. Dit kwam niet alleen doordat het rietje bij de opkomende, goedkope fastfood-maaltijden inbegrepen zat. Het rietje was erg goedkoop om te maken en dus ook voor de consument.

Plastic not so fantastic
De opmars van de plasticsoep

Plastic rietjes zijn om dit moment het meest gangbaar. Het materiaal is nog altijd goedkoop en het rietje kan gemakkelijk voorzien worden van een leuk kleurtje. Bovendien zijn de rietjes makkelijk te voorzien van een buigbaar deel. Dat de rietjes in trek zijn bij de consument, blijkt uit het feit dat er dagelijks in de VS alleen al maar liefst 500 miljoen rietjes in gebruik worden genomen. Dit gigantische aantal heeft een grote impact op het klimaat. De productie van plastic is namelijk geen milieuvriendelijk proces. Plastic wordt voornamelijk gewonnen uit aardolie. In een olieraffinaderij worden de schadelijke stoffen uit de olie verwijderd. Met behulp van scheikundige processen worden de moleculen verbonden en ontstaat kunststof. Er bestaan drie soorten waarvan er slechts 1 herbruikbaar is. Echter is het zelfs zo dat de herbruikbare variant afneemt in kwaliteit wanneer deze gerecycled wordt.

Gerelateerde afbeelding

Een stroom plastic in de oceaan

We leven momenteel in een tijd waarin we er juist alles aan doen om minder plastic te produceren en te gebruiken. We doen er alles aan om de grote verzameling plastic die zich in de oceaan bevindt, ook wel de plasticsoep genoemd, te doen verdwijnen. Hiervoor is het van groot belang dat we plastic producten die bestemd zijn voor eenmalig gebruik in de ban doen. Denk hierbij aan verpakking, plastic zakken in winkels, bekers en natuurlijk rietjes. Een herbruikbaar alternatief voor al deze producten en meer is dan ook zeker gewenst.

Liever alternatiever

Sinds steeds meer mensen zich bezighouden met het leiden van een milieuvriendelijk bestaan, verschijnen er allerlei herbruikbare alternatieven voor de producten die voorheen enkel van plastic werden gemaakt op de markt. Zo vind je tegenwoordig wattenstaafjes en tandenborstels van bamboe en andere duurzame materialen in de schappen bij de drogist. Maar er worden ook wettelijk maatregelen genomen om het gebruik van plastic te doen terugdringen. Zo werd er in 2016 een wet aangenomen die het winkels verbiedt om plastic tasjes gratis mee te geven. Zo worden klanten gestimuleerd om hun eigen, herbruikbare tassen te gebruiken voor boodschappen. Milieuvriendelijke alternatieven als papieren tassen of jutezakken mogen wel gratis worden meegegeven.

Afbeeldingsresultaat voor plastic waste

Diverse winkelketens komen met hun eigen ideeën om het gebruik van wegwerkplastic te voorkomen. Koffieketen Starbucks geeft klanten die zelf een beker meebrengen korting op hun drankje. Cosmeticabedrijf Lush beloont klanten die herbruikbare verpakkingen terugbrengen met een gratis gezichtsmasker.

Is zo’n rietje onhygiënisch?
Een taboe over herbruikbare producten

Een veelgehoorde reden om geen herbruikbare rietjes te gebruiken, is het feit dat dit onhygiënisch zou zijn. Het is natuurlijk niet gek dat dit in eerste instantie misschien niet het meest smakelijke idee is dat een rietje waar je door drinkt al bij vele anderen in hun mond is geweest. Echter zijn er voor herbruikbare drinkrietjes zat manieren gevonden om ze goed schoon te kunnen krijgen.

Een goed voorbeeld is StrawLife, een handige tool waarmee rietjes makkelijk kunnen worden gereinigd. StrawLife is een systeem dat veel weg heeft van de glazenspoelers die in de horeca worden gebruikt. Het metalen voorwerp voorzien van zuignappen voor op de bodem en borstels aan de bovenkant wordt gevestigd in de spoelbak, waarna herbruikbare rietjes op dezelfde manier kunnen worden schoongemaakt als glazen.

Je moet je ook bedenken dat wanneer je uit een glas drinkt, duizenden anderen voor je hetzelfde glas aan hun mond kunnen hebben gehad. Een glas wordt in de kroeg ook schoongemaakt door middel van borstels in de spoelbak. Een herbruikbaar rietje hoeft dus zeker niet minder hygiënisch te zijn als een glas!

Wat valt er te besparen?

Plastic rietjes zijn misschien wel het meest overbodige plastic voorwerp dat we op dagelijkse basis gebruiken. Het heeft maar weinig noemenswaardige functies. Zo zou het tandglazuur beschermd worden wanneer er bijvoorbeeld sap met een rietje wordt gedronken. Ook hebben vrouwen met lippenstift minder te vrezen als ze door een rietje drinken. Verder hebben rietjes eigenlijk maar weinig werking. Sommigen beweren dat een drankje lekkerder smaakt door een rietje, maar dit is zeker niet wetenschappelijk bewezen.

Afbeeldingsresultaat voor drinking through straw

Zelfs Obama maakt zich er schuldig aan

In Nederland gebruiken we volgens cijfers vanuit de horeca en groothandel 0,5 rietje per persoon per dag. Dat zijn dus 3.1025.000.000 plastic rietjes per jaar. Als we per direct stoppen met het gebruiken van deze plastic rietjes besparen we dus ruim 3 miljard stuks plastic.

Wat voor invloed hebben de plastic rietjes op het milieu?  

Het is ook goed om te bedenken wat er gebeurt wanneer we geen enkele maatregel nemen om de plastic vervuiling tegen te gaan. Op dit moment zijn 1/3e van de riffen en koralen met uitsterven bedreigd, evenals meer dan 1/3e van de zeezoogdieren.

Afbeeldingsresultaat voor vogel plastic

Vogels zien ons plastic afval aan voor eten

Dit heeft verschillende oorzaken. Veel dieren zijn niet in staat om plastic van eten de onderscheiden. Organismen die het water filteren zoals plankton en veel schelpen, kunnen überhaupt geen onderscheid maken. Schildpadden zien zwevende stukken plastic al snel aan voor kwallen. De Noorse Stormvogel manoeuvreert met open bek door het water, op zoek naar voedsel, waardoor het beestje al snel afval binnenkrijgt. Walvissen spoelen met tot wel 6 vierkante meter plastic in hun maag aan op de stranden.

Vaak zijn de stukken plastic simpelweg te groot voor het dier om weer kwijt te raken. Maar plastic kan ook een negatieve invloed hebben op de gezondheid. Zo kan het lichaam reageren met ontstekingsreacties. Ook de hormoonhuishouding kan in de war raken: Dieren raken onvruchtbaar of zelfs hermafrodiet. Bovendien tonen onderzoeken aan dat consumptie van plastic kankerverwekkend is.

Verschillende alternatieven

Het mooie aan dit probleem is dat je er zelf gemakkelijk een steentje aan kunt bijdragen. Om je op weg te helpen, volgt hier een overzicht van verschillende soorten herbruikbare rietjes.

Om te beginnen bestaan er rietjes gemaakt van glas. Wat de rietjes extra leuk maakt, is dat je in de transparante variant je drinken kunt zien bewegen. Een nadeel is dat de rietjes niet buigbaar zijn. Er zijn wel varianten op de markt die gebogen verkocht worden.

Nog populairder zijn de roestvrijstalen rietjes die in verschillende kleuren op de markt te vinden zijn. Deze rietjes zijn zowel recht als gebogen verkrijgbaar. Het materiaal van de rietjes is stevig en kan wel jaren meegaan, indien goed onderhouden.

Er zijn ook wegwerprietjes verkrijgbaar die een stuk milieuvriendelijker zijn dan rietjes van plastic. Zo ontwikkelde een Nederlandse dame enkele jaren terug rietjes gemaakt van riet. De ecologisch verantwoorde rietjes zijn 100% afbreekbaar.
Een ander rietje dat je niet snel terug zult vinden in de oceaan, os het eetbare rietje van Sorbos, een Spaans merk. Zij ontwikkelen rietjes in verschillende smaken als chocolade, aardbei en limoen. De rietjes zijn gemaakt van onder meer suiker en gelatine en blijven zo’n 40 minuten werkzaam in je drankje.

Voor de herbruikbare rietjes heeft het Nederlandse bedrijf StrawLife een handig apparaat in de aanbieding. Zij hebben het klassieke spoelbaksysteem voor glazen in een uitvoering voor rietjes. De jonge startup uit Alkmaar is dit jaar ontstaan uit de behoefte om het gebruik van plastic terug te dringen. StrawLife biedt zowel de spoelsystemen als losse borstels en roestvrijstalen rietjes aan. De producten zijn beschikbaar voor horeca en particulieren. Neem een kijkje op de website. Wie weet wat jij voor het milieu kunt betekenen!

 

Tags:

You Might also Like