Type to search

Het verhaal achter Platte Thijs

Share

Door Tessa van de Pouw Kranen

Iedere Horinees is ongetwijfeld bekend met de Platte Thijs, hét biertje van Hoorn. En als je niet bekend bent met deze naam dan is dit een goed moment om je even bij te scholen! Want wat is eigenlijk het verhaal achter de Platte Thijs, het bier dat vernoemd werd naar de Robin Hood van Nederland?

Pater Thijs, Achtkante Boer of Broekemeer, is een historisch figuur die in Hoorn beter bekend is onder de naam Platte Thijs. Binnen de 70.000 inwoners van Hoorn is Platte Thijs ontpopt als lokale held. Bij mijn bezoek aan de stad, kan ik dan ook niet om dit biertje heen. Zo krijg ik binnen enkele seconden een blonde bruine rakker in mijn handen. De naam pronkt in knalgele letters op het paarse label. Bij het inschenken van mijn glas kan ik maar één ding denken; plat is het niet. Het bier klotst vrolijk heen en weer in mijn glas en het schuim kruipt op tot de rand.

Het niet zo Platte Thijs bier is ontwikkeld in Berghem, wordt gebrouwen bij Klein Duimpje in Hillegom en wordt alleen verkocht in Hoorn. Sinds 14 juni 2011 vloeit het bier in deze stad uit de tap en is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de stad. Daarom nog even een reminder welke helden er achter dit biertje zitten.

Martin Ostendorf heeft heel wat proefbrouwsels gemaakt om uiteindelijk tot het resultaat van Platte Thijs te komen. Het blonde bier glijdt met zijn zeven procent alcohol makkelijk door de keel. Dit komt door de balans tussen de zoetheid en citrusachtige bitterheid in het bier.

Thijs de rover

Dan rest slechts nog één belangrijke vraag: Waarom is Platte Thijs beroemd? Volgens de geschiedenis was het legendarische figuur een meedogenloze rover. Het verhaal gaat dat hij alleen van de rijken spullen ontnam. Deze spullen verdeelde hij onder de armen. Dit maakte Thijs een held, maar zo dacht niet iedereen er over. Hij bleef voor de autoriteiten een meedogenloze dief die uiteindelijk kon worden opgepakt. Bij deze arrestatie verzette Thijs zich stevig, waarna zijn neus met één zwaardslag werd afgeslagen. Zo is de bijnaam Platte Thijs ontstaan. Dus wanneer jij weer de heerlijke aroma’s van je bier door je neus inademt, proost dan nog even op Thijs.

Tags: