Type to search

Waarom Manifesto een oppepper moet krijgen

Redactie
Share

Door Dot de Klerk 

Manifesto is dé plek waar heel wat jongeren sinds 1999 menig weekend doorbrengen. Het podium ontstond 20 jaar geleden als opvolger van jongerencentrum Troll. Maar is het na 20 jaar aan de Holenweg niet de hoogste tijd voor een make-over van het gebouw? Of zelfs een verhuizing? Wellicht valt er veel meer uit Manifesto te halen als we het gebouw eens goed op de schop nemen.

Vele artiesten van allerhande genres hebben in Manifesto opgetreden, van lokale gitaarheld Tim Knol tot voormalig Rolling Stones gitarist Mick Taylor. Het gebouw heeft twee zalen: de grote zaal waarin 300 man terecht kan en het voorcafé waar 50 mensen kunnen staan. Het is een knus en uitnodigend poppodium. Maar na 20 jaar kan het zeker wel een oppepper gebruiken.

Eind 2017 gaf Amerikaanse singer-songwriter Albert Hammond al een stille hint toen hij ‘I’m a train’ ten gehore bracht in Manifesto. Ten eerste mag het gebouw wel iets beter bereikbaar worden door bijvoorbeeld te verplaatsen naar het centrum. Op dit moment is het bijna een halfuur lopen vanaf het station. Het enige voordeel daarvan is dat je na het concert je biertje er weer afloopt, maar om het daar nou voor te doen.. Zodra Manifesto verhuist naar het centrum, is het een stuk beter bereikbaar en wordt het dus ook aantrekkelijker voor mensen van buiten Hoorn om de poptempel een bezoekje te brengen.

Stel dat je niet naar huis wilt na een concert. Als de Roode Steen zich op loopafstand van de zaal had bevonden, was het gemakkelijker geweest om er nog eentje toe te doen in de stad. Neem P3 in Purmerend of het Zaantheater in Zaandam als voorbeeld. Zij hebben het centrum op loopafstand. Je rolt na het concert dan ook zo de Koemarkt of de Dam op voor een memorabele avond. Ook voor de horeca in de stad zou het dus zeer gunstig zijn om een poppodium in de buurt te hebben.

Mochten we Manifesto op de schop nemen, dan hebben we ook nog eens direct de mogelijkheid om de capaciteit te vergroten. Voor je het weet staan uitschieters als Ilse de Lange, Rondé, Trijntje Oosterhuis en Glennis Grace niet alleen in de Victorie in Alkmaar, maar ook gewoon bij ons! Wie weet zien we op een dag alle Rolling Stones zo vanuit de trein het podium oprollen in onze mooie stad.