Type to search

Waarom vinden er zoveel gewelddadige incidenten plaats tijdens Kermis Hoorn?

Redactie
Share

Dag lieve lezers! Vandaag even geen grappig lijstje of nieuwsitem. Ik wil het even hebben over iets wat me enorm dwarszit. Namelijk de ongelooflijk grote hoeveelheid klappen die afgelopen week is uitgedeeld. 

Afgelopen woensdag was het traditiegetrouw familiedag. Waarom is er eigenlijk behoefte aan zo’n speciale familiedag tijdens de kermis? Een kermis is bij uitstek toch een kleurrijke, interactieve bazaar met attracties voor jong, oud en alles daar tussenin? Anno 2018 klopt die definitie klaarblijkelijk niet meer. De kermis heeft meer weg van een 10-dagen durende live uitvoering van Fight Club. Waar komt in godsnaam al die agressie vandaan?

20-jarige kopschopper

Vorige week zaterdag haalde de openingsdag van kermis Hoorn direct landelijk nieuws. Echter niet vanwege iets leuks als een recordaantal suikerspinnen of ‘s werelds grootste zuurstok, maar vanwege een zware mishandeling waarbij het slachtoffer tegen het hoofd getrapt werd tot hij knock-out ging. En nee, de dader was geen ex-gedetineerde of druglord of iets in die richting, maar een kermisganger uit Zwaag van 20 jaar. Twintig. Jaar.

Daarnaast kreeg ik deze week dagelijks lucht van tientallen incidenten die de kranten niet haalden. Tientallen verhalen, van kleine opstootjes tot flinke vechtpartijen, tijdens of na het uitgaan, en ze hebben allemaal 1 ding gemeen: Ze zijn onnoemelijk zinloos. ‘Gelukkig’ is de gemeente goed voorbereid op dit soort taferelen en barst de binnenstad, zodra het donker valt, van agenten te paard en portiers.

Het breekt mijn tedere hartje als ik vervolgens verhalen hoor over hoe deze harde werkers, die toch echt ingezet worden om de veiligheid van bezoekers te garanderen, vervolgens door diezelfde bezoekers worden belaagd met vuisten, stoelen en al het andere wat hard aan kan komen. Maar zodra de portier hen met ook maar één vinger aanraakt is de wereld te klein, komen de telefoons tevoorschijn om te filmen en schreeuwt men moord en brand.

Kermis zorgt voor kortsluiting in de hersenen

De gemiddelde zaterdagnacht in Hoorn verloopt over het algemeen vrij rustig. Hoe kan het dan toch dat de boel deze week zo uit de hand loopt? Wordt zo’n kermis onbewust geassocieerd met knokken? Trekt de kermis bepaald tuig aan dat de rest van het jaar onderduikt in de glasbak? Is eind augustus dan toch een soort paringsperiode waardoor hun biologische klok mannen en vrouwen aanspoort om hun kracht te laten zien?

Begin deze week twijfelde ik persoonlijk ineens enorm aan de drooglegging. Dat kwam door de poll waarop lezers massaal reageerden. Naast goede argumenten voor, stroomden er ook een hoop waardevolle argumenten tegen de drooglegging binnen. Nederland kan bijvoorbeeld een volledige dag ononderbroken zuipen op Koningsdag en bevrijdingsdag, en op Lowlands leeft men ook zo’n 72 uur onder invloed in vrede samen. Dus waarom draaien wij tussen 16:00 en 20:00 de kraan dicht?

Echter, toen ik gisteravond achter de bar stond, en een bebloede collega die uit het niets door een wildvreemd meisje geslagen was binnen gebracht werd, verdwenen al mijn twijfels als sneeuw voor de zon. Nederland kan het misschien wel, maar Hoorn kan het dus gewoon totaal niet. Waar de meeste Nederlanders drank associëren met gezelligheid en lol, zuipen wij West-Friezen met als doel het creëren van complete chaos, krachtmetingen en het halen van de voorpagina. Iets met VOC-mentaliteit misschien. Hoe dan ook, ik vind het belachelijk en ik wil dat het stopt.

Campagne

Dit jaar zette gemeente Hoorn zich keihard in tegen alcoholmisbruik, met name onder minderjarigen. Horeca-medewerkers werden aangespoord om zo goed mogelijk te checken op ID’s en ook deelden vrijwilligers gratis water uit. Een goed initiatief, en ik droeg ook graag m’n steentje bij achter de bar. Ik heb slechts een paar keer een grote bek gekregen als de hoofdrolspeler van de groep 8 musical zijn ‘ID vergeten was’ en ik hem hierdoor een biertje moest weigeren. Enfin, ik had niet anders verwacht.

Echter heb ik nu al een goed voorstel voor een campagne voor volgend jaar klaar liggen. Gemeente Hoorn, leg de focus op zinloos geweld, en hoe ontiegelijk zinloos dit is. Echt, benadruk voornamelijk de zinloosheid. Want de kaak van een wildvreemde breken kost je een hele hoop geld, en ook nog eens een strafblad waardoor je niet meer aan het werk komt en je dus geen cent overhoudt als je die kaak hebt afbetaald. Dat kan de gemiddelde West-Fries zich alleen helaas niet zelf bedenken, zo is deze week gebleken, dus een zetje in de goede richting vanuit de gemeente kan geen kwaad.

Morgen is het Lappendag. Ik hoop van harte dat het niet eindigt in een klappendag, zoals voor de invoering van de drooglegging het geval was. Drink water, eet wat tussendoor en maak er geen race van, en al helemaal geen bokswedstrijd.

In tegenstelling tot spoedeisende hulp en boetes vanwege mishandeling, is gezelligheid nog altijd gratis.