Type to search

Wie kan Jan-Pieterszoon Coen vervangen?

Share

Het is al sinds jaar en dag een punt van discussie: Het standbeeld van Jan-Pieterszoon Coen. Want waar de bronzen versie van de VOC-gourverneur al ruim 100 jaar pronkt in het centrum van de stad, wordt er sinds de komst van het internet steeds meer discussie gevoerd over of dat nog wel kan. 

Hoewel JP Coen gigantisch veel voor ons betekent heeft, heeft hij ook een hoop bloed doen vloeien. Pro’s JP Coen: Nootmuskaat. Cons: Gewelddadige onderwerping Bandanezen, zo’n 2500 doden. Ook is er al een tunnel naar hem vernoemd. Is het niet de hoogste tijd om een nieuw gezicht te plaatsen op de sokkel?

Wie verdient dat felbegeerde plekje midden op de Roode Steen? Ik zette een paar namen op een rij.

Vader Abraham 

Vader_Abraham_DSCF4999

Vader Abraham zette Hoorn op de kaart met zijn nummer ‘In ‘t Kleine Café aan de Haven’. Het nummer gaat over ‘t Schippershuis, een café in de Hoornse haven, waar het tevens geschreven werd. Waar het nummer inmiddels is uitgegroeid tot een heuse Evergreen en ‘t Schippershuis op de foto wordt gezet door mening Japans toerist, verdient Vader Abraham het wellicht om vereeuwigd te worden in het centrum van de stad.

Tim Knol

Tim_Knol_-_Zwart_Cross_2011

De Hoornse zanger betrad de afgelopen jaren Neerlands’ grootste podia, waaronder Lowlands en Pinkpop, maar wist altijd zijn weg terug naar West-Friesland te vinden. En voor zover we weten heeft hij geen Bandanezen vermoord.

Jeroen Overman

23844408591_a7e52344f4_b

Was zo vriendelijk om Douwe-Bob mee te nemen naar het Eurovisie Songfestival. Heeft ook geen Bandanezen vermoord.

Meneer Van Ree

cropped-logo-transparant-277x300

De meest iconische patatbakker die deze aarde ooit bewandeld heeft. Horinezen hebben twee primaire levensbehoeftes: Platte Thijs en Van Ree. Over Platte Thijs gesproken..

Platte Thijs

13685-PlatteThijs

Geloof het of niet, Platte Thijs heeft echt bestaan! Schijnt. Hij staat op Wikipedia in ieder geval. En nee, hij was geen bierbrouwer. Platte Thijs was een meedogenloze dief die net als Robin Hood stal van de rijken en gaf aan de armen. Tijdens zijn arrestatie werd zijn neus afgesneden met een zwaard, vandaar de bijnaam.